WYŻYWIENIE

PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE DZIECI NASZYM PRIORYTETEM

Prawidłowe żywienie Dzieci jest czynnikiem warunkującym ich optymalny rozwój, zarówno fizyczny, umysłowy, jak i społeczny.

Szczególny nacisk należy kłaść na żywienie najmłodszych ze względu na bardzo intensywne procesy wzrastania i dojrzewania zachodzące w tym okresie życia. Istotnym jest, by każdy posiłek był odpowiednio zbilansowany pod względem wartości energetycznej, jak również odżywczej. Zarówno niedobory składników odżywczych, jak i ich nadmierne spożycie mają negatywne konsekwencje zdrowotne.

Konsekwencjami nieprawidłowych nawyków żywieniowych mogą być w dalszym okresie życia takie schorzenia, jak: otyłość, cukrzyca, nadciśnienie, hipercholesterolemia czy osteoporoza. Właściwe odżywiane Dziecka jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania jego mózgu. W trakcie zajęć i nauki układ nerwowy każdego Dziecka pracuje intensywnie, by odpowiednio się skoncentrować i przyswoić przedstawiane treści.

Kolejnym aspektem żywienia Dzieci jest różnorodność spożywanych posiłków. Należy wybierać produkty z różnych grup żywnościowych. Monotonna dieta prowadzi przede wszystkim do niedoborów pokarmowych, jak również wywołuje niechęć do pokarmów wśród Dzieci. Kolorowe posiłki, uzupełniane w różne warzywa, kasze, dobrej jakości mięso lub ryby sprawiają, że Dzieci chętnie spożywają posiłki w przedszkolu.

Wspólnie z firmą sporządzającą posiłki dla naszychprzedszkolaków, staramy się, by w każdym tygodniu pojawiały się urozmaicone, prawidłowo zbilansowane dania.
Stawiając zdrowie Dzieci na pierwszym miejscu, serwujemy posiłki zgodnie z zasadami zdrowego żywienia. W przygotowywanych daniach nie stosujemy konserwantów, ulepszaczy ani innych substancji sztucznych poprawiających smak i wygląd potraw. Wychodząc naprzeciw negatywnym statystykom, dotyczącym nadwagi wśród Dzieci, w naszym menu nie używamy tłuszczów trans oraz ograniczamy dodatek soli i cukrów prostych. W trakcie komponowania jadłospisów, sięgamy po produkty sezonowe, by zapewnić naszym przedszkolakom świeże warzywa bądź owoce.

W naszym przedszkolu Dzieci spędzają około 10 godzin dziennie, więc konieczne jest przygotowanie 3 posiłków: śniadania, obiadu i podwieczorku. Oferowane przez nas posiłki są zgodne z zaleceniami zawartymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

Nasze menu może zawierać następujące alergeny:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Łubin i produkty pochodne.
  13. Mięczaki i produkty pochodne.

Naszym priorytetem jest wysoka jakość serwowanych potraw, dbałość o szczegóły oraz urozmaicenie. W myśl zasady, iż „jemy również oczami” dbamy, by przygotowane posiłki dla dzieci były kolorowe i atrakcyjne sensorycznie. Proponujemy menu standardowe, ale również diety specjalne: bezmleczną i bezglutenową.

 

Logo Aleksandra

Niepubliczne Przedszkole Aleksandra w Siedlcach
ul. Brzeska 65
08-110 Siedlce

Dyrektor Przedszkola tel. 784 438 963
Sekretariat tel. 784 436 284
email: sekretariat@przedszkolealeksandra.pl

Polityka Prywatności | Pliki Cookies

Copyright © Niepubliczne Przedszkole Aleksandra w Siedlcach

TOP